Vad vet du om glasögon

Många har glasögon idag, men vad är det egentligen vi bär på våra näsor som hjälper oss så bra att se.
Glasögonen vi har idag har inte mycket gemensamt med de som en Italiensk munk uppfann i slutet på 1200-talet. De var först framemot 1700-talet de glasögon vi har idag började få sin motsvarighet. Den amerikanske vetenskapsmannen Benjamin Franklin, som led av både närsynthet och ålderssynthet, uppfann bifokala linser – vilka kunde avhjälpa båda formerna av synfel. Seriösa historiker har hävdat att andra kan ha föregått honom i uppfinningen, men en brevväxling mellan George Whatley och John Fenno, redaktör för The Gazette i USA, föreslog att Franklin faktiskt hade uppfunnit progressiva glasögon – och kanske 50 år tidigare än man först trodde.
Länge hölls glasögonen på plats genom en båge som klämdes fast över näsan. Girolamo Savonarola kom med idén att glasögonen skulle hållas på plats med ett band över bärarens huvud som sedan hölls på plats med vikten av en hatt. Den moderna stilen på glasögon med bågar som ligger över öronen  utvecklades någon gång före 1727 – möjligen av den brittiska optiker Edward Scarlett. Denna konstruktion hade inte omedelbar framgång då de rådande varianterna var en stark del av tidens mode och fortsatte vara så ända in på 1900-talet.
Vill du veta mer om glasögon, dess historia och vilka sorter det finns att köpa hos optiker och på nätet kan du gå in på http://www.glasogonmode.se . Texter, artiklar och massor av information hittar du här.